
2023 Clergy Health Plan Design Changes 
Frequently Asked Questions (and answers) 

 

1) Q: How many health plans will be available to active clergy appointed at 75% or 
greater?  A: There will be two plans available starting January 2023.  One plan is the 
Blue Cross Blue Shield PPO plan which is identical to the current plan and the second 
option is the Blue Cross Blue Shield High Deductible Health Plan coupled with a 
Health Savings Account (HDHP/HSA).   

2) Q: When is open enrollment? A: November 2022 

3) Q: Can a participant in one plan switch to another plan?  A: Yes, but only during the 
open enrollment period and beginning on the next calendar year. 

4) Q: If an active pastor disaffiliates, do they lose their health coverage? A: A pastor is no 
longer covered by active health coverage when he/she drops below 75% appointment 
status so if a church disaffiliates and is closed by cabinet, the pastor would lose all 
health coverage at the point. So, yes. 

5) Q: Is the HSA employee contribution mandatory?  A: No, it is completely optional and 
is limited to the IRS maximum allowed total combined employer ($2,500) plus 
employee deferral.  So, a pastor with individual coverage would be allowed to defer up 
to $1,150 in 2022, bringing the total contribution to his/her account to $3,650.  The 
family limits are greater. 

6) Q: Is the HSA employee contribution taken out of pre- or post-tax from the pastor’s 
payroll check? A: Post-tax.  The AWFUMC Conference does not have a qualified 
Section 125 Cafeteria Plan so this deduction must be taken out post-tax.  It is then 
allowed as a deduction for Adjusted Gross Income on line 25 of the pastor’s 1040 
statement. 

7) Q: Is there a difference in premium for the local church between the two plans?  A: No. 

8) Q: What is the source of the HSA employer contribution?  A: The source of the 
contribution is from direct bill payments from local church and apportionments to the 
Board of Pension and Health fund.  It is anticipated that the cost savings to the 
conference will help fund the contributions longer term. 

9) Q: A clergy and spouse both turn 60 in 2022, the clergy is full time and the spouse is on 
the medical plan.  Do her benefits change?  A: If the clergy and spouse stay on the 



active plan until they are eligible for Medicare, they can both participate in the 
AWFUMC MedSupp plan. They are grandfathered by virtue of the fact that the clergy 
member turned 60 prior to 1/1/2023.   

10) Q: If I turn 60 after January 1, 2023, do I receive the post-retirement medical benefits?  
A: No.  Only those who are 60 prior to January 1, 2023 will be eligible to participate in 
the MedSupp plan if they meet other eligibility requirements.  In no event does anyone 
receive pre-65 post retirement medical benefits as this plan goes away entirely as of 
January 1, 2023 for anyone not currently receiving benefits under the Pre-65 plan.   

11) Q: If an active clergy member is not age 60 by January 1, 2023, what are his/her 
options for ongoing retirement benefits? A: There are Medicare Supplement plans 
available to purchase from third party insurance providers.  For those clergy who elect 
the HDHP/HSA plan, they would potentially have savings that could be applied toward 
those costs. 

12) Q: How long does a clergy member or their spouse need to be on the active health plan 
in order to qualify for post-retirement medical benefits?  A: In addition to other 
qualifications (be age 60 prior to 1/1/2023 and be at Medicare eligible at retirement 
age), a clergy member must also be on the active plan for the five years directly 
preceding their retirement in order to qualify for the MedSupp plan.  A clergy spouse 
must have also been on the health plan for five years. 

13) Q: For a clergy couple who are both appointed at least 75% and elect the HDHP/HSA 
plan, do they both get the HSA contribution?  A: Yes.  To encourage participate in and 
savings to the Health Savings Account, a clergy couple who meet eligibility 
requirements will both get a $2,500 contribution to their Health Savings Account in 
2023. 

14) Q: What does the Book of Discipline require a conference to provide for health benefits 
to active clergy?  A: This is covered in Paragraph 639, item 7.  The conference shall 
sponsor a group health care plan…that covers the annual conference’s own full-time 
clergy employees…For the purpose of this paragraph, group health care plan shall 
mean a health insurance plan…the covers benefits for major medical and 
hospitalization expenses. 

15) Q: If a clergy person is already retired and received benefits, is there any change to 
their benefits?  A: No. 


